10 tips om je stem te verzorgen

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Je hebt misschien wel door wie je allerbeste vriend is, maar toch is er nog een betere vriend: je eigen stem. Net als het behouden van je beste vriend doe je er alles aan om je stem te behouden. Je stem verzorgen wordt soms vergeten, maar is toch heel belangrijk om te vertellen. Verhalen vertellen doe je het allerbeste met je trouwe stem, ten minste als je stem je trouw blijft. Met deze 10 tips blijft je eigen stem je trouw.

1. Vermijd een lawaaierige omgeving

Het is leuk om eens goed te gaan feesten, maar toch is het opletten geblazen. Je merkt het misschien zelf wel: je kameraden kunnen je gewoon niet verstaan door de luide muziek. Het is dus niet anders dat je hard moet roepen, wat vanzelfsprekend niet goed is voor je eigen stem. Zo'n omgeving vermijd je dus beter. Wil je toch uitgaan op je favoriete fuif? Dan kan het volgende wel goed helpen:

 • spreek veel trager zodat je niet hoeft te herhalen
 • gebruik gebaren
 • sta dichter bij je kameraad
 • overdrijf in je articulatie

2. Meer vocht, minder stof

Je slijmvlies van je stem kan helemaal naar de vaantjes gaan door te droge lucht en heel wat stof. Voorzie dus zeker het volgende voor een goede stemgezondheid:

 • ventileer vaker je leefruimte
 • gooi zoveel mogelijk tapijten buiten
 • sla een extra dweilbeurt 
 • vermeid zo veel mogelijk de airconditioning
 • een luchtbevochtiger kan je redder in nood zijn
 • stop met keelschrapen: water drinken helpt echt

3. Misbruik je stem niet

Het werd hierboven al duidelijk aangegeven: roepen, gillen en in het algemeen luid spreken is echt niet goed voor je. Niet alleen is dit zeer belastend voor je stem, je krijgt er daarbij veel sneller hoofdpijn van. Maak voor grote afstanden eventueel gebruik van gebaren en mimiek of een signaalinstrument zoals een fluitje.

4. Voor de laatste keer: vermijd keelschrapen

Wil je echt je stem verpesten, schraap je keel er dan maar eens op los. Het is echt geen aanrader en meestal doen we het uit gewoonte. Vermijd het door vaker te slikken en meer water te drinken op een dag (download een waterherinneringsapp, superhandig).

5. Fluisteren? Begin er maar niet aan

Je denkt vast dat dit de ideale oplossing is als je een vermoeide of hese stem hebt. Helaas moet deze mythe doorbroken worden want tijdens fluisteren wordt de lucht door je stemspleet als het ware geperst waardoor je stem nog meer belasting krijgt. Niet goed dus!

6. Denk aan je lichaamshouding

Een goede houding zorgt voor een volle en draagkrachtige stem, maar ook om de adembeweging te controleren. Neem je houding als volgt aan:

 • beide voeten stevig op een vlakke ondergrond
 • schouders laag en ontspannen
 • recht hoofd in het verlengde van de rug

7. Roken, alcohol en cafeïne mag met mate

Het liefst helemaal niet natuurlijk, maar ze veroorzaken allemaal een verlies van water in je lichaam. Hierdoor (je raadt het al) wordt je stem uitgedroogd. Heb je je stem intensief nodig en kan je niet zonder deze gewoontes? Drink minstens 120 minuten voor je stemgebruik volle bak water!

8. Tijd om anders te gaan eten

Een oorzaak van stemproblemen kunnen oprispingen (of zuurbranden) uit de maag zijn. Voorkom dit door deze 3 lekkere tips te volgen:

 • Eet ten minste drie uur voor het slapengaan en daarna niet meer tot je weer wakker bent
 • goed kauwen
 • niet te veel kruiden (of pikante saus bij je spaghetti)

9. Je tweede beste vriend: het slaappatroon

Een goede rust en een slaappatroon zorgt voor een goede conditie van je lichaam en dus ook die van je stem. Neem dus zeker vooraleer je intensief je stem gaat gebruiken een goede nachtrust en stippel je slaappatroon uit (8u slaap wordt het vaakst aangeraden). En oh ja: vergeet niet dat er nog zoiets bestaat als dutjes! Maak daar zeker gebruik van.

10. Gouden tip: ontspan

Probeer je eens goed op te spannen en terwijl te praten, je voelt het onmiddellijk: dit is niet oké. In stresssituaties gaat die stem ook vaak nog eens luider en zoals in tip 1 wordt gezegd: roepen is echt niet goed. Doe je favoriete hobby of luister op het gemak een heerlijk luisterverhaal van Huys der Verhalen zodat je tot rust komt en jezelf helemaal inleeft.

Alle informatie is te danken aan gezondheid.be. Raadpleeg een arts als er zich erge problemen ontstaan rond je stem.

Contact

Huys der Verhalen

info@huysderverhalen.be

0487/35.90.20

Volg ons